Foreningens program for efteråret 2020 byder på 3 foredrag.

Mandag den 12. oktober

Peter Olsen: Selvmord og andre ulykkelige dødsfald
Ledvogterens Ane Petrea blev blot 8½ år gammel, og Trine hængte sig efter 7 års ægteskab med Thomas. Det kan vi læse i kirkebøgerne, men hvor kan vi finde mere om dødsårsager og bevæggrunde for selvmord? Slægtsforsker Peter Olsen viser, hvordan dødsattester, politirapporter, avisartikler samt arkivalier indsamlet af Statens Statistiske Bureau kan bidrage med oplysninger, når forfædrene døde af unaturlige årsager.

Mandag den 9. november

Erik Kann: Hvad døde Maren af?
Du har fundet en masse aner, og du ved, hvornår de blev født, og hvornår de døde. Men hvad døde de egentlig af, hvordan forløb dine aners fødsel, kom hoved eller benene ud først, blev der kaldt læge osv.? Takket være et velbevaret kildemateriale i vores gamle landsarkiver er det muligt at finde en masse oplysninger om anernes sundhed og sygdomme. Du er med, når en kone fra landet er mere end 16 timer om at føde, du er med, når lægen underskriver en dødsattest, og du følger med, når embedslægen i Køge skal vaccinere indbyggerne i en nærliggende landsby. En spændende gennemgang, der hjælper dig til at anvende et stort og særdeles spændende kildemateriale i arbejdet med at få kød på dine aner.

Mandag den 14. 7. december

Ulrich Alster Klug: Distriktslægearkiver, dødsattester og sindssygeanstalter
Dette er en appetitvækker til brug af dødsattester og jordemoderprotokoller. Desuden berøres de statslige sindssygeanstalter, der blev grundlagt i 1850’erne og i hvis patientjournaler, der kan hentes enestående oplysninger. Efter en kort gennemgang af arkivfonde og arkiver, giver Ulrich nogle interessante eksempler. Ved hvert foredrag udleveres en lille materialesamling med relation til foredraget.

Spørgehjørnet

Herudover gennemføres Spørgehjørnet på DOKK1 på følgende datoer:

AFLYST indtil videre.

Læs mere om Spørgehjørnet »»

Tid og sted

  • Foredragene er hver gang kl. 19.15 i Festsalen i Lokalcenter Fuglebakken, Morten Eskesens Vej 2, 8210 Aarhus V – lige over for Møllevangsskolen.  Linie 13 (1 gang i timen) holder ved døren og linie 5A (4 gange i timen) har stoppested ved Fuglebakkevej på Ringgaden.  Derfra er der 5 minutters gang til lokalcentret.  Der er få P-pladser lige udenfor, ligesom der kan parkeres på Fuglebakkevej, på Møllevangs Allé samt på Helge Rodes Vej (gennemgang til Morten Eskesens Vej). GPS-adresse: Morten Eskesensvej 13. NB: Foredragene oktober-december er flyttet til DOKK1, Store sal.
  • Spørgehjørnet: Kl. 13.00-16.00 på DOKK1. NB: Aflyst indtil videre!

Betaling

Logo MobilepayDer betales 20 kr. (50 kr. for ikke-medlemmer) for foredrag og kaffe. NB: det er muligt at betale med MobilePay!

Spørgehjørnet: gratis.