Foreningens program for foråret 2018 byder på generalforsamling og 3 foredrag, der har det fælles tema Slægtsforskning i Sønderjylland.

Mandag den 15. januar

Rene Rasmussen: Fra slagtebænk til genforening – Sønderjylland 1864-1920

Den 2. slesvigske krig i 1864 førte til, at Slesvig og Holsten blev en provins i Preussen. De nye magthavere forventede, at indbyggerne hurtigt ville assimilere sig og blive gode preussere, men sådan kom det ikke til at gå. I den nordlige halvdel af Slesvig organiserede de dansksindede indbyggere sig for at bevare landsdelens danske præg. Håbet om engang med tiden at blive genforenet med Danmark levede videre trods alle odds. Og
endelig, efter 56 års preussisk styre, gik det i 1920 i opfyldelse.

Mandag den 12. februar

Pernille Juhl: 1. verdenskrig i Sønderjylland

Pernille Juhl har specialiseret sig i historiske romaner om Sønderjylland. Hendes debutroman ’Vent på mig Marie’ er inspireret af farfarens dagbøger fra 1. verdenskrig. Han var en af de 35.000 sønderjyder, som var tvunget til kæmpe for tyskerne ved Øst- og Vestfronten. Pernille Juhl vil fortælle om sin farfars oplevelser under krigen, og hvad der skete hjemme i Sønderjylland i samme periode. Hun vil også komme ind på sine øvrige romaner, deres tilblivelse og ikke mindst historiske højdepunkter i hendes elskede Sønderjylland de første 50 år af sidste århundrede.

Mandag den 12. marts

Generalforsamling. Dagsorden ifølge vedtægterne.

Efter generalforsamlingen er der foredrag om Todbjerg-Mejlby-Hårup egnsarkiv ved Peter Boller.

Mandag den 16. april

Leo Vinther Pedersen: Generel slægtsforskning i Sønderjylland

Leo Vinther Pedersen vil fortælle om de sønderjyske arkivalier og deres variation i forhold til de kongerigske, samt om hvordan man finder rundt i de hertugelige preussiske og danske arkivalier.
 

Spørgehjørnet

Herudover gennemføres spørgehjørnet på følgende datoer i tidsrummet 13.00-16.00:

 • 9. januar
 • 13. februar
 • 13. marts
 • 10. april
 • 8. maj
 • 12. juni

Tilmelding er nødvendig til Elin Damm Madsen pr. e-mail (Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.) eller på telefon 8622 2689.

Læs mere om spørgehjørnet »»

Tid og sted

 • Foredragene finder sted kl. 19:15 i Lokalcenter Fuglebakken, Festsalen, Morten Eskesens Vej 2, 8210 Aarhus V (nummeret er ikke et officielt nummer, men hvis GPS'en stilles til Morten Eskesens Vej 13 "lander" man lige ud for nr. 2).

  Parkering:
  På Jens Baggesens Vej, Morten Eskesens Vej, Fuglebakkevej, Møllevangs Allé og Helge Rodes Vej (gennemgang til Lokalcentret via sti ved Helge Rodes Vej 15-17-19).

  Bus:
  Linie 13 har stoppested ved Lokalcentret (Fuglebakkevej)
  Ankommer 1 gang pr. time – minuttal 06.
  Afgår 1 gang pr. time – minuttal 39.
  Linie 5A fra Tangkrogen til Marienlund har stoppested på Vestre Ringgade.
  Ankommer 4 gange pr. time – minuttal 04 19 34 49.
  Modsat vej er minuttallet 08 23 38 53.

  Der er maks. 5 minutters gang fra stoppestedet på Vestre Ringgade til Lokalcentret.

  Der er adgang for ikke-medlemmer af Slægtshistorisk Forening, Århus, i det omfang pladsforholdene tillader det. Medlemmer af foreningen har fortrinsret.

 • Spørgehjørnet: i "Hjørnet" på DOKK1.

Betaling

Betaling: Der betales 20 kr. (50 kr. for ikke-medlemmer) for foredrag og kaffe.

Generalforsamling: gratis (kun for medlemmer).

Spørgehjørnet: gratis.