Foreningens program for foråret 2020 byder på generalforsamling og 3 foredrag.

Mandag den 13. januar

Henriette L. Idestrup: DNA og slægtsforskning

Det er blevet billigt at købe en DNA-test, men hvad kan man bruge testen til i sin slægtsforskning? Hvilke tests findes der? Hvem bør man teste? Foredraget introducerer DNA-tests som et spændende og brugbart supplement til den traditionelle slægtsforskning.

Mandag den 10. februar

Asbjørn R. Thomsen: Uægte børn og ugifte forældre 1750-1850

I dette foredrag fortælles om de børn, der blev født uden for ægteskab, og deres forældre. Fokus ligger på perioden 1750-1850, hvor det kan være ganske vanskeligt at spore dem og deres historie i kildematerialet. Derfor vil en del af foredraget give gode tips og tricks til eftersøgningen af disse vanskelige aner. Først når vi ved mere om dem, kan vi begynde at finde svar på de mere komplicerede spørgsmål om deres historie: Er det sandt, at de uægte børn og den ugifte mor blev udstødt og hånet af lokalsamfundet?

Kom og få svar på disse spørgsmål, når Asbjørn Romvig Thomsen fortæller om sit arbejde med de uægte børn i den nordlige del af Salling – og hvad han måtte ende med at konkludere!

Mandag, den 9. marts

Generalforsamling. Dagsorden ifølge vedtægterne.

Efter generalforsamlingen vil Ejvind Hansen fortælle om sin bog: ”Livet på landet i første halvdel af 1900-tallet” – et eksempel på, hvordan man også kan lave slægtsbøger.

*AFLYST* Mandag den 20. april

Agnete B. Madsen: Uægte børn i syv generationer

Begrebet uægte barn er i dag gået på pension, men vi skal ikke ret mange år tilbage, før det var en barsk virkelighed for mange mennesker. I dette foredrag fortælles om uægte børn og ugifte mødre med udgangspunkt i foredragsholderens egen familie, hvor det igennem generationer har vrimlet med uægte børn og ugifte mødre. Udgangspunktet er hendes far, der i 1917 blev født på Bethesdahjemmet i Århus. Han var søn af en fiskerpige fra Skagen og en ung typograf fra Hjørring. Sidstnævnte var selv et uægte barn, ligeså hans mor, og fiskerpigen havde en storesøster, der overhovedet ikke lignede resten af søskendeflokken. De to familiers forskellige historier, miljøer og måder at takle situationen på var vidt forskellige.

Spørgehjørnet

Herudover gennemføres spørgehjørnet på følgende datoer i tidsrummet 13.00-16.00:

 • 14. januar
 • 11. februar
 • 10. marts
 • 14. april *AFLYST* pga. corona
 • 12. maj
 • 9. juni.

Tilmelding er nødvendig til Elin Damm Madsen pr. e-mail (Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.) eller på telefon 8622 2689.

Læs mere om spørgehjørnet »»

Tid og sted

 • Foredragene finder sted kl. 19:15 i Lokalcenter Fuglebakken, Festsalen, Morten Eskesens Vej 2, 8210 Aarhus V (nummeret er ikke et officielt nummer, men hvis GPS'en stilles til Morten Eskesens Vej 13 "lander" man lige ud for nr. 2).

  Parkering:
  På Jens Baggesens Vej, Morten Eskesens Vej, Fuglebakkevej, Møllevangs Allé og Helge Rodes Vej (gennemgang til Lokalcentret via sti ved Helge Rodes Vej 15-17-19).

  Bus:
  Linie 13 har stoppested ved Lokalcentret (Fuglebakkevej)
  Ankommer 1 gang pr. time – minuttal 06.
  Afgår 1 gang pr. time – minuttal 39.
  Linie 5A fra Tangkrogen til Marienlund har stoppested på Vestre Ringgade.
  Ankommer 4 gange pr. time – minuttal 04 19 34 49.
  Modsat vej er minuttallet 08 23 38 53.

  Der er maks. 5 minutters gang fra stoppestedet på Vestre Ringgade til Lokalcentret.

  Der er adgang for ikke-medlemmer af Slægtshistorisk Forening, Århus, i det omfang pladsforholdene tillader det. Medlemmer af foreningen har fortrinsret.

 • Spørgehjørnet: i "Hjørnet" på DOKK1.

Betaling

Logo MobilepayDer betales 20 kr. (50 kr. for ikke-medlemmer) for foredrag og kaffe. NB: det er muligt at betale med MobilePay!

Generalforsamling: gratis (kun for medlemmer).

Spørgehjørnet: gratis.