aflyst 

Foredraget om sygehusarkivalier den 11. januar 2021 er AFLYST.

Spørgehjørnet er fortsat aflyst indtil videre.

 

Foreningens program for foråret 2021 byder på generalforsamling og 3 foredrag.

AFLYST - Mandag den 11. januar kl. 19.15

Erik Kann: Sygehusarkivalier

Kan jeg finde den kirurgiske journal fra dengang min oldemor var indlagt på Kommunehospitalet, er der spor efter min oldefars indlæggelse på Sct. Hans? Hvad må jeg overhovedet se, er der noget bevaret, og hvor er det i givet fald? Foredraget giver dig et overblik over kildematerialet fra dette kæmpe område. Gennem en række praktiske eksempler får du indblik i en række menneskeskæbner, ligesom foredraget forklarer, hvordan du finder frem til kilderne.

Mandag den 8. februar kl. 19.30

Agnete B. Madsen: Uægte mødre og deres børn

Vi skal ikke ret mange år tilbage, før begrebet uægte barn var en barsk virkelighed for mange mennesker. I dette foredrag fortælles om uægte børn og ugifte mødre med udgangspunkt i foredragsholderens egen familie, hvor det igennem generationer har vrimlet med uægte børn og ugifte mødre. Udgangspunktet er hendes far, der i 1917 blev født på Bethesdahjemmet i Århus. Han var søn af en fiskerpige fra Skagen og en ung typograf fra Hjørring. Sidstnævnte var selv et uægte barn, og fiskerpigen havde en storesøster, der slet ikke lignede resten af søskendeflokken. De to familiers forskellige historier, miljøer og måder at takle situationen på var vidt forskellige.

Tirsdag den 9. marts kl. 19.15 (bemærk flyttet til en tirsdag)

Generalforsamling. Dagsorden ifølge vedtægterne.

Efter generalforsamlingen vil Henrik Andresen fortælle om ”Søfolk og deres historie”.

Tirsdag den 13. april kl. 19.15 (bemærk flyttet til en tirsdag)

Peter Olsen: DNA og slægtsforskning på brugerniveau

Der springes bevidst over teorierne bag DNA og de forskellige typer af test og hoppes direkte ind den lavpraktiske anvendelse af en standard DNA-test i forbindelse med slægtsforskning. Hvordan gør man? Hvad får man af oplysninger, og hvordan an-vendes disse oplysninger i praksis. Foredragsholderen vil vise eksempler fra egen forskning, samt vise hvordan han har fået bekræftet slægtskabet med omtrent 9% af de knap 700 direkte aner, han har knyttet til sit slægtstræ, men samtidigt har fået en mistanke om, at hans farfar ikke var hans fars far.

Spørgehjørnet

På grund af corona-situationen er Spørgehjørnet AFLYST indtil videre. Når Spørgehjørnet genoptages, vil dette blive oplyst i et nyhedsbrev samt her på hjemmesiden.

Spørgsmål i forbindelse med læsning af gotisk, forskningsmetoder, kildesøgning m.m. kan rettes til Elin Damm Madsen via mailadressen Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Tid og sted

Foredragene finder sted i Store sal på DOKK1, Hack Kampmanns Pl. 2, 8000 Aarhus C.

Tidspunkterne er nævnt ud for de enkelte foredrag.

Betaling

Foredragene er gratis for medlemmer. Ikke-medlemmer betaler 50 kr.  pr. foredrag.