Foreningens program for efteråret 2021 byder på 4 foredrag.

  • Ombytning af foredragstitlerne i september og november i forhold til det udsendte program!
  • På grund af Corona-situationen kan der muligvis forekomme aflysning/flytning af nogle af de nævnte foredrag. Skulle dette blive tilfældet, giver vi jer selvfølgelig besked både via hjemmesiden og i en nyhedsmail.

Mandag den 13. september kl. 19.30

Peter Olsen: DNA og slægtsforskning på brugerniveau
Der springes bevidst over teorierne bag DNA og de forskellige typer af test og hoppes direkte ind den lavpraktiske anvendelse af en standard DNA-test i forbindelse med slægtsforskning. Hvordan gør man? Hvad får man af oplysninger, og hvordan anvendes disse oplysninger i praksis. Foredragsholderen vil vise eksempler fra egen forskning, samt vise hvordan han har fået bekræftet slægtskabet med omtrent 9% af de knap 700 direkte aner, han har knyttet til sit slægtstræ, men samtidigt har fået en mistanke om, at hans farfar ikke var hans fars far.

Mandag den 11. oktober kl. 19.30

Agnete B. Madsen: Ugifte mødre og deres børn
Vi skal ikke ret mange år tilbage, før begrebet uægte barn var en barsk virkelighed for mange mennesker. I dette foredrag fortælles om uægte børn og ugifte mødre med udgangspunkt
i foredragsholderens egen familie, hvor det igennem generationer har vrimlet med uægte børn og ugifte mødre. Udgangspunktet er hendes far, der i 1917 blev født på Bethesdahjemmet i Århus. Han var søn af en fiskerpige fra Skagen og en ung typograf fra Hjørring. Sidstnævnte var selv et uægte barn, og fiskerpigen havde en storesøster, der slet ikke lignede resten af søskendeflokken. De to familiers forskellige historier, miljøer og måder at takle situationen på var vidt forskellige.

Mandag den 29. november kl. 19.30 (BEMÆRK: sidste mandag i måneden)

Erik Kann: Sygehusarkivalier
Kan jeg finde den kirurgiske journal fra dengang min oldemor var indlagt på Kommunehospitalet, er der spor efter min oldefars indlæggelse på Sct. Hans? Hvad må jeg overhovedet se, er der noget bevaret, og hvor er det i givet fald? Foredraget giver dig et overblik over kildematerialet fra dette kæmpe område. Gennem en række praktiske eksempler får du indblik i en række menneskeskæbner, ligesom foredraget forklarer, hvordan du finder frem til kilderne.

Mandag den 13. december kl. 19.15

Lars Jørgen Helbo: salldata.dk
I starten af 1990’erne begyndte jeg at interessere mig for slægtsforskning. Det har siden udviklet sig og ført flere andre ting med sig. Jeg har indtastet folketællinger, jeg har i en periode været medlem af DIS-Danmarks bestyrelse, og i de senere år har jeg undervist i slægtsforskning på mange aftenskolekurser. Samtidig har jeg arbejdet med computere og hjemmesider. Det er baggrunden for hjemmesiden salldata.dk. Ønsket var dels at samle de ting, jeg selv bruger i min egen slægtsforskning, dels at lave en side som er nem at gå til og bruge for mine kursister. Siden har fået rigtigt mange brugere, og det førte til, at jeg i 2018 fik tildelt Slægtsforskerprisen af foreningen Danske Slægtsforskere. I foredraget vil jeg fortælle om baggrunden for hjemmesiden, vise hvilke muligheder den indeholder, og hvordan man som slægtsforsker kan udnytte disse.

Spørgehjørnet

Herudover gennemføres Spørgehjørnet på DOKK1 på følgende datoer:

  • 10. august
  • 14. september
  • 12. oktober
  • 9. november
  • 14. december

Læs mere om Spørgehjørnet »»

Tid og sted

  • Foredragene holdes i Store sal på DOKK1, Hack Kampmanns Plads 2, 8000  Aarhus C.
  • Spørgehjørnet: Kl. 13.00-16.00 på DOKK1. 

Betaling

Foredrag: gratis for medlemmer i denne sæson (50 kr. for ikke-medlemmer).

Spørgehjørnet: gratis.