Foreningens program for efteråret 2024 byder på 4 foredrag.
Mandag den 9. september
Lisa Elsbøll: Bruden var i sort
I de gode, gamle dage havde Jyske Lov håndfaste regler, der regulerede, hvem der var for rette ægtefolk at regne. Kirken mente, at den kirkelige vielse var forudsætningen for det lovformelige ægteskab, og det blev en lang strid. Romerretten og senere Reformationen ændrede også på tingene, og fra 1922 blev det muligt at undgå en kirkelig vielse til fordel for den borgerlige. På den kulturhistoriske lystvandring hører vi bl.a. om medgift, brudekrone og brudebuket og ser på mere end 250 års bryllupsbilleder. Drømmen om at stå hvid brud lever fortsat i bedste velgående, og det er vel ikke så ringe endda?
Mandag den 14. oktober
Ole Sietam: Fra sejlskibenes guldalder
Ole Sietam fortæller om sine oldeforældre ”Hydra” Christensen og hans kone Mikkeline. ”Hydra” var langtursskipper, mens hans hustru stod for økonomien, hjemmet og de 5 børn i Marstal. Foredraget bygger på et udsnit af mere end tusind breve skrevet i årene 1878 til 1903. Brevene giver et unikt og spændende indblik i en periode, der var sejlskibenes guldalder. Sømandslivet var i den tid forbundet med hyppige forlis, havarier, pirateri og hjemlige bekymringer.
Mandag den 11. november
Morten Hahn-Pedersen: I storm og stille den sikre havn
Et epos om den glemte halvdel af sejlskibstidens maritime samfund, historien om kvinder, børn og familiens liv derhjemme, mens ægtemænd, fædre, brødre og sønner afhængig af farttype var væk til søs i måneder eller år. Med udgangspunkt i de gamle søfartssamfund omkring Svendborgsund, Aabenraa/Løjtland og på Fanø fortælles om de vilkår, som forskellige typer af skibsfart gav for sømandsfamilierne derhjemme og om, hvordan samfundenes struktur, tradition og ritualer påvirkedes heraf. Sømandskonens historie er fortællingen om besøgsægteskaber og vilkår for samliv på trods af lange fravær og en evigt rumsterende bevidsthed om havets told blandt de søfarende.
Mandag den 9. december
Steen Ivan Hansen: Fattigforsorg og hospitaler
Forholdene for de fattige, syge og svage var barske i gamle dage. Indtil reformationen varetog kirken et stort socialt arbejde, men herefter bliver disse mennesker i høj grad ladt i stikken. Hør om børn, der gik på omgang, dårekister og fattighuse samt om opfindelsen af fattiggårdene, som satte elendigheden i system. Først med Steinckes sociallove begyndte forholdene at bedre sig i løbet af 1900-tallet.
Spørgehjørnet
Herudover gennemføres Spørgehjørnet på DOKK1 på følgende datoer:
- 13. august
- 10. september
- 8. oktober
- 12. november
- 10. december.
Læs mere om Spørgehjørnet »»
Tid og sted
- Foredragene starter hver gang kl. 19.15 i Festsalen, Folkehuset Fuglebakken (tidligere Lokalcenter Fuglebakken), Morten Eskesens Vej 2, 8210 Aarhus V..
- Spørgehjørnet: kl. 13.00-16.00 på DOKK1.
Betaling
- Foredrag: 20 kr. for medlemmer (50 kr. for ikke-medlemmer). Heri er inkluderet kaffe og kage.
- Spørgehjørnet: gratis.