Mandag den 13. januar
Henning Lindberg: Den Gamle By – et stykke aarhusiansk kultur
Ideen til Den Gamle By opstod i forbindelse med Landsudstillingen i Aarhus 1909. Lærer Peter Holm havde fået til opgave at fortælle dansk historie på landsudstillingen.
Han fik flyttet en stor købmandsgård ud på udstillingsområdet ved Tangkrogen, her skulle historien fortælles. Et par år senere blev købmandsgården flyttet til Botanisk Have, og museet Den Gamle By åbnede. Hvilke tanker lå bag Peter Holms ideer? Hvordan udviklede museet sig til nu at være et af Danmarks flotteste museer og et af de ældste frilandsmuseer i verden? Foredraget tager os med på rejsen fra 1909 til vor tid.
Mandag den 10. februar
Rasmus Wichmann: Slægtsforskerens guide til Napoleonskrigen
Med udgangspunkt i sit murstensværk om slægtsforskning vil historiker Rasmus Wichmann give gode råd om at finde vej i den vildtvoksende skov af arkivalier fra Napoleonstiden.
Fokus ligger på to særlige former for værnepligt kaldet ”landeværn” og ”kystmilits.” Aarhus amts landeværn var - ulig de fleste andre - udsat for, at distrikter
ændrede sig undervejs. Kan militær overadministration forklare, hvorfor Vrads Herred blev overført fra Ringkøbing til Aarhus amt? Og kan det passe at Aarhus' egen kystmilits var anderledes end resten af landets? Få svarene i foredraget.
Mandag den 10. marts
Generalforsamling, dagsorden ifølge vedtægterne
Efter generalforsamlingen er der et indlæg om Mårslet, sognet med to herregårde, ved arkivleder Anne Marie Dalsgaard. Mårslet Sogn strækker sig øst-vest fra den kendte Moesgård Strand til Testrup Højskole og nord-syd fra foden af Jelshøj til den nye Giber Ringvej. Midt i sognet ligger ikke bare stationsbyen Mårslet, men også herregården Vilhelmsborg og baronerne Gyldenkrone, som har sat deres præg på egnen.
Mandag den 7. april
Martin Wittrup Enggaard: Fældet af DNA og slægtsforskning
I dette spændende og højaktuelle foredrag fortæller drabsefterforsker Martin Wittrup Enggaard, hvordan det gik til, at dansk politi nu har fået mulighed for at benytte genetisk slægtsforskning og slægtskabssøgning i deres arbejde. Han fortæller om sit arbejde med uopklarede drabssager, hvordan det fik ham til at stille et borgerforslag som privatperson, og hvad værktøjet kan betyde for både fremtidens og fortidens drabsefterforskning.
Og så fortæller han, hvordan han hver dag ser ofrene for de uopklarede drabssager i øjnene for aldrig at stoppe jagten på deres morder.
Spørgehjørnet
- 14. januar
- 11. februar
- 11. marts
- 8. april
- 13. maj
- 10. juni
Tilmelding er nødvendig til Elin Damm Madsen enten pr.
Tid og sted
Foredragene og generalforsamlingen starter hver gang kl. 19.15 i Festsalen, Folkehuset Fuglebakken, Morten Eskesens Vej 2, 8210 Aarhus V.
Betaling
Ved hvert foredrag betales 20 kr. (50 kr. for ikke-medlemmer). Heri er inkluderet kaffe og kage.